محققان کرهجنوبی از امکان تبدیل فیلتر سیگار به مادهای با قابلیت ذخیرهسازی انرژی الکتریسیته خبر میدهند که میتواند در تولید رایانه، خودروهای برقی و توربینهای بادی مورد استفاده قرار گیرد.
فیلتر سیگار یکی از زبالههای متداول در کف خیابانها محسوب شده و سالانه 766 هزار تن از این زباله – معادل 5.6 تریلیون ته سیگار – در سراسر جهان تولید میشود. کشورهای متعددی در حال توسعه مقررات سختگیرانه برای ممنوعیت استفاده از فیلترهای سمی و غیرقابل تجزیه در طبیعت هستند و دستاورد جدید محققان، یکی از راههای دستیابی به این هدف محسوب میشود.
محققان دانشگاه ملی سئول معتقدند، فیلتر سیگار از قابلیت تبدیل شدن به مادهای برخوردار است که عملکردی بسیار بهتر از کربن، گرافن و نانولولههای کربنی مورد استفاده در دستگاههای ذخیرهسازی انرژی دارد.
پروفسور «جانگهوپ یی» یکی از نویسندگان مطالعه تأکید میکند: فیلتر سیگار با استفاده از یک فرآیند ساده، از قابلیت تبدیل شدن به ماده مبتنی بر کربن برخوردار است که روشی دوستدار محیط زیست برای تولید و ذخیرهسازی انرژی محسوب میشود.
کربن ماده سازنده ابر خازنها بشمار میرود که علاوه بر کم هزینه بودن، از رسانایی بالای الکتریکی و پایداری دراز مدت برخوردار است.
در این مطالعه محققان دریافتند، الیاف استات سلولز که بخش عمده فیلتر سیگار را تشکیل میدهند، از طریق روش موسوم به گرماکافت یا پیرولیز (pyrolysis) میتوانند به ماده مبتنی بر کربن تبدیل شوند؛ این ماده حاوی نانو حفرههایی است که کارآیی ابرخازن را بشدت افزایش میدهد.
از این ماده میتوان برای پوشش دادن الکترودهای ابرخازن – ترکیباتی برای ذخیرهسازی مقادیر بالای انرژی الکتریسیته – استفاده کرد.